KARAMAN HAVA DURUMU3°C Parçalı Bulutlu
BİZE ULAŞIN 0324 774 2727 (Pbx)

Genel

Mut Belediyesi | Resmi İnternet Sitesi

8. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Şenliği yapıldı.

- +

Belediyemiz tarafından organizasyonu gerçekleştirilen 8.Mut Zeytin ve Zeytinyağı Şenliği Tarihi Karacaoğlan Çınaraltı Parkı’nda yapıldı.
Prof.Dr. Canan Karatay’ın konuşmacı olarak katıldığı şenlik Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ya başladı.
İlk olarak konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, ilçede yetişen zeytinin doğal ortamda yetişmesine ve 1300 yıllık Anıt Zeytin Ağacı’na dikkat çekerek Mut zeytininin tarihsel süreci hakkında bilgi verdi. Ekrem Bayır, ilçede 12.5 milyonun üzerinde zeytin ağacı varlığının bulunduğunu ve bu yıl 220 bin ton rekolte beklendiğini söyledi. Belediye Başkanı Volkan Şeker’de zeytini Mut açısından ekmek davası olarak gördüklerini belirterek, “Türkiye de en kaliteli en doğal en güzel ürünün yetiştiği topraklara sahip olduğumuzu biliyoruz. Üretimde gayet başarılı, bunu da pazarlayabilme çabasında olan bir anlayışla daire müdürleri, STL’lar bütün ilçe olarak bir mücadele içerisindeyiz. Bundan dolayı da Mut’un geleceğinin çok iyi olacağını düşünüyorum. 12 Ay tarım bölgesiyiz” dedi. Şenlikle ilgili daha geniş bir program amaçladıklarını ifade eden Başkan Volkan Şeker, “Folklorla başlayan, daha sonra konserlerimizle devam eden program hazırlamıştık. Fakat ordumuzun verdiği mücadele, devletimizin verdiği mücadele harekatımızdan dolayı müzikli programları iptal ettik. Rabbim Türk Ordusunu yanında olsun” diye konuştu. Mut Kaymakamı Muammer Köken de, “Zeytin mübarek bir meyve. Binlerce  yıldır kutsal kitaplarda da yer almış bir meyve. Üretim kadar konunun pazarlama kısmına da değinmemiz gerekiyor. Ürettiklerimizi uygun koşullarda saklayabilme konusunu tartışmamız gerekiyor. Çünkü malımız ne kadar değerli olursa olsun o malın pazarı olmadıktan sonra bir anlamı yok Birinci önceliğimizin bu olması gerektiğini düşmüyorum. İkincisi çok değerli bile olsa ürünümüzü uygun koşullarda saklamazsak onun değerlerini korumamız mümkün olmayabilir. Bunun sağlıklı koşularda ve sağlıklı kaplarda taşımının ve saklamanın gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili  bizim de gerekli çalışmayı yapmamız gerekiyor” dedi. Kaymakam Köken, Türk Ordusu’nun başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nda Türk Ordusu’nun gereğini yapacağgını sözlerine ekledi.

Daha sonra Şölen’e  konuşmacı olarak katılan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, zeytinin faydaları ve Mut zeytini hakkında bilgi verdi. Prof. Karatay, “Mut’ta ilaçlama yapılmıyor.  Bu o kadar önemli ki bunun kıymetini bilin. Sizin zeytinlerinize ilaçlama yapılmıyor. Mut vadisinde Göksu vadisinde, Toroslardan gelen o güzel melten bunları besliyor. Çok sağlıklı. Sizin mutlaka öne çıkarmanız lazım. İlaçlama yapılmadığını ben her yerde söylüyorum” dedi.
Prof. Dr. Canan Karatay’a Mut Kaymakamı Muammer Köken ve Belediye Başkanı Volkan Şeker tarafından resminin bulunduğu tablo hediye edildi. Daha sonda ilçeden geçen D-715 karayolunda yabancı plakalı araçlara zeytinyağı hediye edildi. Prof. Karatay ve beraberindekiler Haydar Mahallesi’nde bulunan 1300 yaşındaki Anıt Zeytin Ağacı’ndan zeytin hasadı yaptılar

YORUM GÖNDERYorumlarınızı göndermek için alt kısımdaki formu kullanabilirsiniz.