Tarih 22 Aral?k 2009, 11:38 Editör MS

Mut Belediyesi'nin Tarihi...

Mut Kazası, 16. yüzyılın ilk yarısında Mut ve Silifke nahiyelerinden meydana gelmiş; Silifke Nahiyesi'nin 1555 yılında ayrılıp kaza olarak teşkilatlanmasıyla sınırları küçülmüştür. 1584 yılında ise Sinanlı Köyü ile birlikte 48 köyün "Sinanlı Kazası" olarak ayrılmasıyla kaza sınırlarındaki bu küçülme devam etmiştir.
1594-95'te de Sarıkavak kaza olmuştur. 1585'te Mut Kazası'ndan ayrılan Zeyne Köyü de kaza olarak teşkilatlandırılmıştır.

Bugünkü anlamda idari bir birim olarak kazaların oluşturulması 1842 yılında olmuş, kazalar, kaza müdürleri marifetiyle idare edilmiştir. Kaza müdürlüğünün oluşturulmasını takip eden yıllarda Mut'a müdür tayin edilmiş ve kazanın ilk müdürü olan Mehmet Bey'in 1845 yılından daha önce görevde olduğu anlaşılmaktadır.
Osmanlı Devleti idaresinde 1864 yılında yayımlanan Vilayet Nizamnamesi ile kaza müdürlüğü kaldırılarak, kazalar kaymakamlarla, yeni kurulan nahiyeler de nahiye müdürleriyle idare edilmeye başlanmıştır. Livanın alt yönetim birimi olan kazalara 1864 Vilayet Nizamnamesi'yle yönetici olarak kaymakam tayin edilmeye başlanmıştır.
1873 yılı Adana Vilayet Salnamesi'ne göre Mut'un ilk kaymakamı Halil Bey'dir.
Mut Belediyesi, Mersin İli'nin en eski belediyelerinden biridir.
Kurulduğu yıl ile ilgili tartışmalar bulunmaktadır. Ansiklopedik kaynaklara dayanılarak belediye logolarında 1869 tarihi kullanılmaktadır. Bununla birlikte bazı kaynaklarda 1876 yılında kurulmuş olabileceği belirtilmektedir.

• Bu kategoriye henüz haber eklenmedi.