"BELEDİYE ÇALIŞIYOR MUT DEĞİŞİYOR"

GALER?

HABER ARA


Gelişmiş Arama
Mut Kayısısı ve Festivali

Mut Kayısısı ve Festivali

Tarih 23 Aral?k 2009, 11:01 Editör MS

İlk kez 1962 yılında gerçekleştirilen Mut Kayısı Festivali Türkiye'nin en eski festivalllerinden biri olma özelliğini de taşıyor...

Mut Kayısısı ve Festivali

Kayısı Mut'a 1949 yılında emekli Ziraat Teknisyeni Nail Türe tarafından getirildi.

Bölgenin mikro klima iklim özelliği (İç Anadolu ve Akdeniz ikliminin geçiş noktası olması) nedeniyle gerek tadı, kokusu ve erkenci olması Mut kayısısına ayrı bir önem kazandırmaktadır.   

Mayıs ayının ikinci haftasında hasadına başlanan sofralık Mut kayısısı aynı zamanda ülkemizde sofralık kayısı üretiminin de merkezi konumundadır. Türkiye`nin sofralık kayısı tüketiminin yüzde 70`inin Mut`tan, kalan yüzde 30`luk bölümü ise Akdeniz kuşağındaki diğer yerlerden karşılanmaktadır. Mut merkezinde ve köylerinde üretilen yaş sofralık kayısının 4128 sayılı Kanunla düzenlemeler yapılan 555 sayılı “Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” nin 9. maddesi gereğince 20.01.2007 tarih ve 26409 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilelerek C 2005 /021 no ile “Mut Kayısısı” ismiyle tescil olunmuştur. Böylece piyasaya Mut Kayısısı adı ile sunulan kayısıların satışının önüne geçilmesi doğrultusunda da önemli bir adım atılmıştır.

Mut kayısı Malatya kayısısından ayıran en temel özellik sofralık olarak tüketilmesidir. Son yıllarda önem kazanan organik tarım yapılması noktasında da iklimsel özelliği nedeniyle zirai ilaç kullanımının en az noktada olmasına karşın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Mut’u üretimde pilot bölge olarak seçmesiyle de üretim kayıt altına alınarak özellikle ihracatta sorun yaşanmasının önü geçilmiş bulunmaktadır. Bu da ürün değerinde düşüş gibi problemlerle karşılaşılmasının önüne geçilmesini sağlayacaktır.

İlçede kayıt altına alınan kayısı varlığından elde edilen bilgiler çerçevesinde Mut’ta ortalama 60 – 75 bin ton civarında kayısı üretilmektedir. Bu miktarın önümüzdeki yıllarda 100 bin tona çıkması beklenmektedir.

Mut’ta kayısının üretimiyle birlikte ilk kez 1962 yılında Mut Kayısı Festivali düzenlenmiştir.

Mut Kayısı Festivali etkinlikleri ülkemizde düzenlenen ilk festivaller arasında yer almaktadır.   

Bu haber 11069 defa okunmuþtur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Belediyemiz Kültür Sanat Etkinlikleri

  • Bu kategoriye henüz haber eklenmedi.

TARİHİ ESERLER

İLETİSİM

e-belediye

ÜYELİKLER

TÜRKİYE BELEDİYER BİRLİĞİ

Kurumsal e-posta

MUT KAYMAKAMLIĞI
BİLGİ EDİNME

BİMER


Mut Belediyesi Kurumsal İnternet Sitesi - Copyrights © 2009
RSS Kaynağı | Uygulama:Murat SÖZERİ

Altyapý: MyDesign Haber Sistemi