ARAMA
Mut Belediyesi

Ekonomik Yapı

Geri

Ekonomik Yapı

İlçe halkının ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.
Mut’ta Akdeniz ve karasal iklimin birlikte görülmesi nedeniyle sebze ve meyve çeşidi boldur. İç Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan bir noktada olan konumu ve iklimi sayesinde yılın 12 ayında tarımsal ürün alınabilen Mut’ta, geçim tarıma dayalıdır. İlçe halkı geçimini meyvecilik, sebzecilik, zeytincilik ve hububat üretiminin yanı sıra orman işlerinde çalışarak ve hayvan ürünlerini değerlendirerek sağlar. En önemli tarım ürünleri zeytin, sofralık kayısı ve erik, incirdir. Türkiye’nin sofralık kayısı üretiminin yüzde 70- 80’i ilçeden karşılanmaktadır.
İlçede, son yıllarda ticaret ve küçük sanatlarla uğraşanların sayısı artmaya başlamıştır. İlçe merkezinde Ulusal düzeyde ürünlerini pazarlayan süt, yoğurt ve peynir işletmeleri, un ve bulgur değirmenleri, yağ presleri, çeşitli onarım, demirci, marangoz, hızar ve briket atölyeleri bulunmaktadır. İlçedeki zeytin varlığına son yıllarda dikilen zeytin fidanlarının eklenmesiyle kayıtlı 10 milyon, kayıtsız ağaçlarla bu rakamın 12 milyonun üzerinde zeytin ağacı varlığı olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gerek Akdeniz Bölgesi gerekse ülke zeytin varlığı açısından ilçenin önemli bir noktaya gelmesine neden olmaktadır.
İlçede, diğer bir ekonomik uğraş dokumacılıktır. Kıl ve yünden dokunulan, heybe, kilim ve çullar önemli bir ekonomik girdi oluşturmaktadır.
Mut Kayısısı ve Mut Zeytinyağı Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile tescil edilmiştir. Hemşehrimiz reklamcı Hasan GEZER tarafından bulunan “Sağlık zeytinden, zeytin Mut’tan” sloganının da Mut Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescili yaptırılmıştır.

Mut Kayısısı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ne ve Mut Zeytinyağı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ne buradan ulaşabilirsiniz.